ראיה כפולה במחלות עצבים ושרירים (מחלות נוירומוסקולריות)

ראיה כפולה היא הפרעה מטרידה המקשה מאוד על התפקוד היומיומי. ראייתנו היא ראיה בינוקולרית, דהיינו ראיה באמצעות שתי עיניים. כל עין קולטת בנפרד את התמונה, אשר מועברת על ידי עצב הראיה ומסלולי הראיה למוח. למרות ששתי תמונות מועברות למוח אנו רואים תמונה אחת בלבד. על מנת שתתקבל תמונה אחת על ידי המוח, שתי העיניים צריכות להתמקד (לעשות פוקוס) במטרה, כך שתמונת המטרה תיפול באיזורים תואמים ברשתיות העיניים. המנגנון האחראי לתיאום המדוייק בין העיניים בעת צפייה במטרה הוא מנגנון עצבי מורכב, אשר מפעיל בסופו של דבר שרירים עדינים (סה"כ שישה שרירים בכל עין) המניעים את גלגלי העיניים בצורה מושלמת ומתואמת.
ראיה כפולה – כל ליקוי ולו הקטן במנגנון תיאום התנועה בין העיניים יגרום להופעה של ראיה כפולה. ראיה כפולה תתכן במספר מישורים, תלוי בסוג הפגיעה: מישור הוריזונטלי – רואים שני חפצים זה לצד זה, מישור ורטיקלי או אלכסוני – החפצים נמצאים אחד מעל לשני או אלכסונית אחד לשני.
חשוב לציין, כי ראיה כפולה מסיבה נוירולוגית תופיע רק כאשר מסתכלים בשתי העיניים (שתי העיניים פתוחות), בסגירת אחת העיניים התופעה תעלם. ראיה כפולה תתכן עקב סיבות עיניות, בעיקר פזילה. אתרכז בסיבות הנוירולוגיות.

ראיה כפולה – סיבות עצביות מרכזיות (מוחיות): כל פגיעה באיזורי המוח האחראים על תנועות העיניים תגרום להופעה של ראיה כפולה.המרכזים במוח האחראים על תנועות גלגלי העיניים מצויים בגזע המוח – איזור בתחתית המוח, אשר בו מצויים גרעיני העצבים המעצבבים את השרירים המניעים את העיניים, וכן המסלולים הנוירונלים המקשרים בניהם. לפיכך, כל מחלה שתפגע בגזע המוח עלולה לגרום להיווצרות ראיה כפולה. באנשים מבוגרים הסיבה השכיחה לכך היא אירוע מוחי בגזע המוח, באנשים צעירים, ובפרט נשים צעירות הסיבה השכיחה היא טרשת נפוצה. סיבות אחרות הן גידולים באיזור גזע המוח, טראומה ועוד.

ראיה כפולה – סיבות עצביות היקפיות: מדובר בפגיעה בעצבים האחראים על השרירים המניעים את גלגל העין. כפי שצויין, ישנם שישה שרירים כאלה בכל עין, המעוצבבים על ידי ארבעה עצבים (עצבי גולגולת מספר: III, IV, V, VI). ראיה כפולה תופיע בכל פגיעה באחד או יותר מהעצבים האלה. פגיעה בעצבים אלה שכיחה בחולי סוכרת, כחלק מהסיבוכים הנוירולוגים של מחלת הסוכרת, אך תתכן עקב כל תהליך באיזור ארובת העין הלוחץ על העצבים (למשל: גידולים, מפרצת של כלי הדם ועוד), הסננות על ידי תהליכים דלקתיים או גידוליים בפרט בנוזל השדרה, בעיות באספקת הדם, ועוד.

ראיה כפולה עקב מיאסטניה גרביס (ראה פרק מיאסטניה גרביס): מיאסטניה גרביס היא מחלה הפוגעת בסינפסה – החיבור בין העצב לשריר. המחלה נגרמת על ידי נוגדנים התוקפים את החלק השרירי של הסינפסה (באתר הקישור של המתווך העצבי אצטיל-כולין) וגורמים להרס שלו. עקב ההפרעה בתקשורת בין העצבים לשרירים המניעים את גלגלי העיניים תופיע ראיה כפולה. במיאסטניה גרביס ראיה כפולה תתכן בכל המישורים, וזאת משום שכל שריר עלול להיפגע. כמו יתר הסימפטומים של מיאסטניה גרביס – ראיה כפולה תופיע או תחמיר עם התקדמות היום לקראת ערב, ותוטב או תעלם בבוקר. חשוב לציין, כי ראיה כפולה וכן צניחת עפעפיים יתכנו כחלק ממיאסטניה גרביס כללית (הגורמת לחולשת שרירים כללית) או במיאסטניה גרביס אוקולרית (עינית), דהיינו הפוגעת רק בשרירי העיניים והעפעף ללא מעורבות כללית.

ראיה כפולה – סיבות שריריות: קיימות מחלות שרירים המערבות את שרירי העיניים והעפעפיים. בדרך כלל מחלות שרירים תגרומנה לצניחת עפעפיים עקב חולשה של השריר האחראי על הרמת העפעף העליון. בניגוד למיאסטניה גרביס צניחת העפעפיים תהיה קבועה לאורך היום ולא תחמיר לקראת ערב. על אף העובדה שמחלות שרירים עלולות לפגוע בתנועת גלגלי העיניים, שכיחות ראיה כפולה במחלות אלה נמוכה מאוד, וזאת מאחר שמדובר לרוב בפגיעה סימטרית בשתי העיניים, כך שעדיין נשמר התיאום בין העיניים. לעיתים, לאחר שברים בארובת העין, יתכן מצב שבו אחד מהשרירים נתפס באיזור השבר, ואז תגרם ראיה כפולה. במצבים אלה האבחנה ברורה לנוכח הטראומה בארובת העין.