תסמונת התעלה הקרפלית
Carpal tunnel syndrome) CTS)
תסמונת התעלה הקרפלית מהווה אחת מהבעיות הנפוצות של העצבים ההיקפיים. תסמונת התעלה הקרפלית נגרמת עקב לחץ על עצב (העצב המדיאני) באיזור שורש כף היד. העצב המדיאני נכנס לכף היד דרך תעלה צרה וקשיחה – התעלה הקרפלית- וכל עליית לחץ בתוך התעלה גורמת לפגיעה בעצב. הסימפטומים השכיחים של תסמונת התעלה הקרפלית הם כאבים, נימול, תחושת רדימות, זרמים בכף היד. לעיתים קרובות הסימפטומים מופיעים בלילה ומעירים משינה. כאשר תסמונת התעלה הקרפלית מתקדמת ונגרמת פגיעה בסיבי העצב המוטורים תופיע חולשה ומגושמות של היד. הטיפול היעיל לבעיה הוא ניתוח לשחרור הלחץ המוגבר בתעלה. במקרים קלים של תסמונת התעלה הקרפלית ניתן לנסות טיפול שמרני. קיימים מצבים אחרים העלולים לגרום לסימפטומים דומים לאלה של תסמונת התעלה הקרפלית, כגון: בעיות בעמוד השדרה הצווארי, נוירופתיה וכו', ולכן אבחון מדוייק של הבעיה חשוב להצלחת הטיפול. כמו כן, חשוב לטפל בבעיה בטרם נגרם נזק בלתי הפיך לעצב.
תסמונת התעלה הקרפלית היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר של מערכת העצבים ההיקפית. תסמונת התעלה הקרפלית הינה בעיה הפוגעת באיכות חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם, ולמרבה המזל כאשר היא מאובחנת נכון ובמועד, היא ניתנת לטיפול יעיל ופשוט יחסית.
תסמונת התעלה הקרפלית – סיבות
תסמונת התעלה הקרפלית נגרמת עקב עליה בלחץ בתעלה הנמצאת בשורש כף היד (התעלה הקרפלית), ואשר דרכה עוברים לכף היד גידי השרירים ועצב (העצב המדיאני – median nerve). העצב המדיאני מעצבב תחושתית את האגודל, אצבע שניה, שלישית וחצי מהאצבע רביעית, וכן הוא מעצבב מוטורית מספר שרירים בכף היד. קירות התעלה הקרפלית הם עצמות שורש כף היד ורצועת רקמת חיבור (ליגמנט), המהווה למעשה את גג התעלה. מאחר שקירות התעלה קשיחים, כל עליה בלחץ בתוך התעלה יגרום ללחץ על העצב המדיאני העובר בתוכה. למעשה, הבעיה העיקרית הגורמת להופעת תסמונת התעלה הקרפלית היא הלחץ על העצב המדיאני. מכאן, שמדובר בנוירופתיה (פגיעה עצבית פריפרית) של עצב בודד כתוצאה מלחץ.
תסמונת התעלה הקרפלית – מה גורם לעלית הלחץ בתעלה הקרפלית?
לרוב הסיבה נעוצה במבנה האנטומי של התעלה, דהיינו בנטייה גנטית. אנשים בעלי מבנה אנטומי צר של התעלה, סיכויים לפתח את תסמונת התעלה הקרפלית גבוהים יותר. ברם, קיימים גורמים נוספים המסייעים לעליית הלחץ והקשורים להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית: השמנה- הראו שהשמנה בפרט בגיל הצעיר מהווה גורם סיכון; עבודות מאומצות וממושכות של הידיים- תסמונת התעלה הקרפלית מוכרת כמחלת עבודה בקרב אנשים אשר עבדתם כרוכה במאמצים פיזיים בידיים; מצבים הגורמים לבצקות, כגון: הריון, תת פעילות של בלוטת התריס וכו'; מצבים אשר ידועים כגורמים לפגיעה עצבית, כגון: סכרת.
יצוין, כי תסמונת התעלה הקרפלית שכיחה יותר בקרב נשים, והיא שכיחה יותר ביד הדומיננטית. לעיתים קרובות תסמונת התעלה הקרפלית מופיעה דו צדדית.
עלית הלחץ בתוך התעלה הקרפלית גורמת להפרעה בזרימת הדם בתוך כלי הדם הקטנים המזינים את העצב המדיאני. כתוצאה ממצוקה זו נוצרת בעצב פעילות חשמלית לא תקינה הגורמת לסימפטומים התחושתיים: נימול, זרמים, רדימות של כף היד. כמו כן, נגרם נזק למעטפת המיאלין – המעטפת השומנית המבודדת שעוטפת את סיבי העצב – ובהמשך נגרם נזק גם לתא העצב עצמו (נזק לאקסון).
התעלה הקרפלית- הליגמנט (רצועת רקמת החיבור הלבנה) מהווה את גג התעלה. |
|
תסמונת התעלה הקרפלית – סימפטומים
תסמונת התעלה הקרפלית – הסימפטומים התחושתיים הם לרוב הראשונים שמופיעים והמטרידים ביותר, סימפטומים אלה כוללים: כאב ואי נוחות בכף היד המקרינים לאמה ואף לזרוע; הפרעות תחושה כגון: נימול, תחושת זרמים, רדימות בכף היד- הפרעות התחושה והכאב מופיעים לעיתים קרובות בלילה מעירים משינה וגורמים לצורך לנער את היד; חולשה ומגושמות של היד. יצויין, כי הסימפטומים התחושתיים מופיעים בפיזור של העצב המדיאני, דהיינו אצבעות I, II, III ומחצית אצבע IV, אם כי, לעיתים הסובלים מהבעיה אינם מדווחים על פיזור אופייני זה.
תסמונת התעלה הקרפלית – אבחון
אבחון נכון של תסמונת התעלה הקרפלית חשוב ביותר מאחר שהוא הבסיס לטיפול המתאים. מאחר שקיימים מצבים נוירולוגים אחרים העשויים לגרום לסימפטומים דומים לאלה של תסמונת התעלה הקרפלית, חשוב ביותר לוודא, כי סיבת הסימפטומים היא לחץ על העצב המדיאני בשורש כף היד, וכי אין מדובר בסיבה עצבית אחרת. מצבים נוירולוגים אחרים היכולים לגרום לתמונה דומיית תסמונת התעלה הקרפלית כוללים: לחץ על שורשי העצבים בצוואר, למשל כתוצאה מפריצת דיסק בעמוד השדרה הצווארי; מחלות של חוט השדרה; נוירופתיה מפושטת אשר אינה מוגבלת רק לעצב המדיאני, כגון: נוירופתיה סכרתית; פגיעות בעצבים אחרים בגפה. לכן, חשוב לאבחן שאכן מדובר בפגיעה בעצב המדיאני ולא בעצבים אחרים, וכי הפגיעה היא באיזור התעלה הקרפלית. אחת הסיבות לחוסר הצלחה של הניתוח היא חוסר דיוק באבחנה, ובפרט בקשר בין הסימפוטמים ובין תסמונת התעלה הקרפלית, דהיינו הסימפטומים יוחסו לתסמונת זו, אך למעשה נבעו מבעיה עצבית אחרת בגפה.
התעלה הקרפלית – קירות התעלה הם עצמות שורש כף היד |
|
תסמונת התעלה הקרפלית, בדומה לשאר המחלות הנוירולוגיות – מאובחנת באמצעות הבדיקה הנוירולוגית (בדיקה על ידי נוירולוג) ודיווח של הנבדק על אופי הסימפטומים. בבדיקה מעריכים את התפקוד התחושתי והמוטורי של העצב המדיאני. כמו כן מקישים על העצב באיזור התעלה ומכופפים את שורש כף היד במשך כדקה בניסיון להפיק את הסימפטומים האופייניים.
על מנת להוכיח קיום תסמונת התעלה הקרפלית, דהיינו קיום לחץ על העצב המדיאני באיזור התעלה הקרפלית יש לבצע בדיקת הולכה עצבית (EMG) – תסמונת התעלה הקרפלית מאופיינת בהאטה בהולכה של העצב המדיאני באיזור התעלה הקרפלית. בשימוש בשיטות בדיקה המיועדות להעריך את ההולכה העצבית באיזור התעלה, ניתן לאבחן את הבעיה ברוב המכריע של החולים, אם כי עדיין באחוזים בודדים יתכן שבדיקת ההולכה לא תאבחן את תסמונת התעלה הקרפלית.
בכל אופן, בדיקת ההולכה העצבית (EMG) היא הבדיקה החשובה להערכת העצב המדיאני באיזור התעלה, ויש לבצעה לפני ההחלטה לגבי ניתוח בכל חולה עם חשד לקיום תסמונת התעלה הקרפלית. במידה ונותר ספק בנוגע לאבחנה, ניתן להיעזר בבדיקות הדמיה לצורך הדגמת העצב המדיאני באיזור התעלה, כגון: בדיקה על-קולית (אולטרה-סאונד) או בדיקת MRI של התעלה.
תסמונת התעלה הקרפלית – טיפול
במקרים קלים של תסמונת התעלה הקרפלית ניתן לנסות טיפול שמרני, שמטרתו להקל על הסימפטומים, כגון: תרופות לשיכוך כאבים; סד תמיכה לשורש כף היד המונע כיפוף ממושך של היד ולחץ על העצב; הזרקות סטרואידים מקומיות- ולעקוב קלינית ועל ידי בדיקות הולכה עצבית (בדיקת EMG) חוזרות על מנת לראות אם הנזק לעצב מתקדם.
העצב המדיאני מעצבב תחושתית אצבעות III, II, I ומחצית אצבע IV (צבע כחלחל). באצבעות אלה מופיעם לרוב הסימפטומים התחושתיים: נימול , רדימות, כאב וכו'. אם כי, לעיתים קרובות הלוקים בבעיה אינם מדווחים באופן מדוייק על פיזור זה. |
לא כל הפרעה בתחושה ביד היא תסמונת התעלה הקרפלית. ישנן סיבות אחרות העלולות לגרום לסימפטומים דומים. | הטיפול הסופי והיעיל ביותר בחולים עם תסמונת התעלה הקרפלית הוא ניתוח לשחרור הלחץ בתעלה הקרפלית. מדובר לרוב בניתוח בהרדמה מקומית ובמסגרת אשפוז יום. כאשר האבחנה של תסמונת התעלה הקרפלית נכונה והניתוח מבוצע במועד, דהיינו בטרם התפתחות נזק בלתי הפיך לעצב, אחוזי ההצלחה גבוהים. הסיבות העיקריות לחוסר הצלחה של הניתוח הן ביצוע ניתוח בשלב מאוחר, לאחר שכבר נגרם נזק בלתי הפיך לעצב או כאשר הסיבה לסימפטומים או לפחות לחלקם אינה תסמונת התעלה הקרפלית אלא סיבות אחרות, כגון: בעיות בעמוד השדרה הצווארי, נוירופתיה מפושטת וכו'.
סימפטומים שכיחים של תסמונת התעלה הקרפלית
|