חולשת שרירים

ד״ר רון דבי

מומחה למחלות מערכת העצבים המרכזית, עצבים היקפיים ושרירים

Muscle weakness

המונח חולשת שרירים משמעו חוסר יכולת של השרירים ליצור כוח. השימוש הרפואי במונח חולשת שרירים אינו בא לתאר תחושה סובייקטיבית של חולשה כללית או עייפות אלא משמעו קיום של תהליך נוירולוגי או שרירי הפוגע בתפקוד השרירים, וביכולתם לבצע את תפקידם – יצירת כוח.
הביטוי הקליני של חולשת שרירים תלוי בשרירים הפגועים. חולשה של השרירים הגדולים של חגורת הכתפיים והשכמות (האופיינית למחלות שריר ראשוניות) תתבטא בקושי בהרמת הידיים מעלה או קדימה, קושי בהרמת משאות או חפצים, קושי בפעילות עם שרירי הכתפיים והזרועות, כתפיים שמוטות, שכמות בולטות ועוד.
חולשת שרירים המערבת את השרירים המרוחקים בגפים העליונות (אופיינית לפגיעה עצבית) תגרום לקושי בפעילות עם הידיים. הדבר יתבטא במגושמות בפעולות עדינות בידיים, למשל קושי בכתיבה, נעילת מנעול, כפתור כפתורים, אחיזה של חפצים עם הידיים (חפצים עלולים ליפול מהיד) וכו'.
חולשה של השרירים הגדולים בגפיים התחתונות, שרירי האגן והירכיים (האופיינית למחלות שריר ראשוניות – חולשת שרירים של חגורת האגן) תתבטא בקושי לקום מישיבה, קשיים בהליכה, נטייה ליפול, הליכה לא יציבה מתנדנדת (הליכת ברווז), קושי לעלות מדרגות וכו'.
חולשת שרירים המערבת את השרירים המרוחקים בגפיים התחתונות (אופיינית לתהליכים נוירולוגים) תגרום לחולשה של השרירים המניעים את הקרסוליים. ביטוי אופייני לכך הוא כף רגל שמוטה – עקב חולשת שרירי השוקיים המרימים את כף הרגל הרמת כף הרגל אינה מתאפשרת, ואז בעת הליכה כף הרגל פוגעת בקרקע, דבר המקשה על ההליכה ועלול לגרום לנפילות.
חולשת שרירים המערבת את שרירי הצוואר תגרום לקושי באחזקת הראש זקוף, ואז הראש ייפול קדימה. חולשת שרירי הפנים או שרירי הדיבור והבליעה תגרום לשינוי בגוון הקול, דיבור שאינו מובן, קשיי אכילה ובליעה, קושי בעצימת העיניים, צניחת עפעפיים, כפל ראיה ועוד.

חשוב מאוד למקד את חולשת השרירים, מאחר שמחלות שונות פוגעות באופן טיפוסי בקבוצות שרירים שונות, לדוגמא: מיאסטניה גרביס (ראה פרק מיאסטניה גרביס באתר) פוגעת בשרירים האחראים על הדיבור, הבליעה, שרירי הפנים והעיניים. לפיכך, איפיון ומיקוד השרירים החלשים  הוא השלב הראשון באבחון נכון.

חולשת שרירים – גורמים

חולשת שרירים עלולה להיגרם כתוצאה ממגוון רב של מחלות או פגיעות במקומות שונים במערכת העצבים והשרירים. יש להבדיל בין חולשת שרירים הנגרמת עקב מחלות שרירים (ראה פרק מיופתיה באתר) או עקב מחלות של מערכת העצבים. מחלות השריר הראשונית כוללות מספר רב של מחלות מסיבות שונות (ראה פרקים מיופתיה, דלקת שרירים). בדרך כלל מחלות השריר הראשוניות תתבטאנה בחולשה של השרירים הגדולים, דהיינו שרירי חגורת הכתפיים והאגן. חולשת שרירים כתוצאה ממחלה של מערכת העצבים תתכן עקב פגיעה כמעט בכל רמה של מערכת העצבים:  מחלות של העצבים ההיקפיים (ראה פרק נוירופתיה) הפוגעות בעצבים המוטורים תגרומנה לחולשת שרירים; מחלות של חוט השדרה (ראה פרק מחלת ALS, טרשת נפוצה); מחלות הפוגעות במוח, כגון: טרשת נפוצה; מחלות הפוגעות בסינפסה, החיבור בין העצב לשריר (ראה פרק מיאסטניה גרביס).

מכאן, שהופעה של חולשת שרירים עלולה להיותו סימפטום של מגוון רב של מחלות נוירולוגיות או מחלות שרירים ראשוניות. כפי שצויין, מחלות שונות פוגעות בקבוצות שרירים שונות. כמו כן, הממצאים בבדיקה הנוירולוגית (בדיקה המבוצעת על ידי נוירולוג) שונים במחלות השונות, והם הבסיס למיקום הפגיעה ולאפיונה. הבירור הנוירולוגי תלוי בממצאים בבדיקה הנוירולוגיות, למשל: במידה והבדיקה הנוירולוגיות מצביעה על מחלת שריר יהיה מקום לשקול בדיקת EMG או ביופסית שריר, במידה וממצאי הבדיקה הנוירולוגית מעידים על בעיה בחוט השדרה, יהיה מקום לשקול בדיקות הדמיה (למשל CT אן MRI), וכך נכון הדבר ליתר המחלות.